let op! Geld lenen kost geld.

Dankzij de aanpassingen aan
de woning (kunnen we hier
nog jaren blijven wonen)

Het linker onderbeen van Rita van den Munckhof werd in december 2019 geamputeerd. “Toen ik wist dat de amputatie eraan kwam, zijn we gelijk met een aannemer gaan praten. Want één ding was zeker: we wilden heel graag in ons eigen huis blijven wonen.”

Rita en haar man Frie wonen in het centrum van Venray, in een vrijstaand huis uit 1958 met een grote tuin. Dankzij een flink aantal aanpassingen is hun woning nu levensloopbestendig en kunnen ze er nog jaren zelfstandig wonen. “Daar zijn we heel blij mee, want dit is echt onze stek. Ik zou me hier nu zelfs alleen kunnen redden.” Om de verbouwing mogelijk te maken, heeft de familie van den Munckhof ook gebruikgemaakt van een lening van Duurzaam Thuis van de Provincie Limburg.

Frie: “Rita kan niet meer naar boven om daar te slapen of te douchen. We hebben daarom een aanbouw aan ons huis laten maken. Daardoor is er beneden nu ruimte voor een slaap- en badkamer en is de keuken verplaatst. ” Op hun speurtocht naar een financiering verwezen diverse instanties naar de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Frie vervolgt: “De vergoeding voor woningaanpassing via de Wmo-regeling was de eerste stap. Maar omdat het bedrag uit deze regeling voor ons niet toereikend was, zijn we op internet verder gaan zoeken. Zo kwamen we terecht bij Duurzaam Thuis.”

"Sinds de amputatie heb ik veel minder bewegingsvrijheid. Maar dankzij de verbouwing kan ik me thuis in de rolstoel goed verplaatsen."

Eenvoudig en goed geregeld

De lening was eenvoudig af te sluiten. “Er staan duidelijke instructies op de website. Je dient aan de hand van offertes aan te tonen welke kosten je gaat maken. In onze offerte stond duidelijk dat het om duurzaam verbouwen ging met specificaties over onder andere de isolatiewaarde van het glas, de deuren en de vloer.” Andere voordelen volgens Frie: “We hebben geen* notariskosten en afsluitkosten betaald zoals bij een uitbreiding van je hypotheek, wat we in eerste instantie ook overwogen. En de korting op de rente is mooi meegenomen.” Rita valt Frie bij: “Dat niet alleen. Je krijgt de lening in de vorm van een bouwdepot. Het uitbetalen gaat snel: je stuurt een rekening in en binnen twee weken staat het geld op je rekening.”

Levensloopbestendig én duurzaam

Naast de extra ruimte beneden, is er meteen ook een stap gezet naar een duurzamere woning. Frie: “We hebben de bouw van de bad- en slaapkamer aangegrepen om de vloer van de hele benedenverdieping te isoleren en vloerverwarming aan te leggen. We hebben ook nieuwe kozijnen moeten plaatsen en ervoor gekozen om daar dan meteen extra goed geïsoleerd glas in te zetten. Verder is het dak van de aanbouw goed geïsoleerd.”

"Het uitbetalen gaat snel: je stuurt een rekening in en binnen twee weken staat het geld op je rekening"

Blij met de keuze

Een amputatie is een behoorlijke ingreep in iemands leven. Rita vertelt dat ze er goed mee kan omgaan. “Ik heb sinds de amputatie veel minder bewegingsvrijheid. Ik ging voorheen veel sporten en dat kan nu niet meer op hetzelfde niveau. Ik kom ook niet meer zoveel buiten als voorheen. Maar dankzij de verbouwing en de nieuwe indeling van ons huis, kan ik me thuis in de rolstoel goed verplaatsen. Ik ben echt blij dat we deze keuze hebben gemaakt en we hier nog jaren kunnen wonen.”

*Bij de onderhandse stimuleringsregeling zijn er geen afsluitkosten of notariskosten. Voor de Hypothecaire Stimuleringslening en de Verzilverlening gelden andere voorwaarden.

Kijk voor de mogelijkheden

Inspiratie

Houd je zonnepanelen in de gaten

Lees meer

“Mijn belangrijkste motief is toch de kosten”

Lees meer

Tips voor snelle warmtewinst

Lees meer
Alle inspiratie