let op! Geld lenen kost geld.

Eerste hulp
(bij verduurzaming)

Wil je graag je huis verduurzamen, maar weet je niet waar te beginnen? In verschillende Limburgse gemeenten zijn energiecoaches actief die je graag helpen de mogelijkheden op een rij te zetten, onafhankelijk en deskundig. Zoals Bert Dierick en Noël Liégeois, energiecoaches bij Centrum voor Natuur- en Milieueducatie Maastricht (CNME). 

Verduurzaming houdt steeds meer mensen bezig. Zonnepanelen, spouwmuurisolatie, een warmtepomp: is het niet vanwege het klimaat, dan wel vanwege de stijgende energiekosten. Dat zien ook Bert en Noël, die al sinds 2016 als energiecoach bij CNME Maastricht actief zijn. Twee bevlogen vrijwilligers die bewoners met humor en kennis van zaken op weg helpen. 

Van kleine tips tot ingrijpende wijzigingen

Bert is energiecoach omdat hij het belangrijk vindt dat kennis over verduurzaming aan zoveel mogelijk mensen wordt uitgedragen. Ook voor Noël is idealisme de drijfveer. Nu het klimaat zo hard verandert wil hij, zónder opgeheven vingertje, graag zijn bijdrage leveren aan een beter wereld. “We moeten actie ondernemen en onze leefwijze en ons woningbestand aanpassen. Het is belangrijk daar informatie over te verstrekken.” 

Klopt er iemand bij ze aan, dan kijken de energiecoaches eerst wat de omstandigheden zijn. Zijn de bewoners nog jong of al wat ouder, om wat voor type woning gaat het? Noël: “Je kijkt naar de intenties van bewoners en naar wat er feitelijk mogelijk is. Laten we eerlijk zijn: als je niet meer lang in je huis wilt blijven wonen, ga je geen rigoureuze maatregelen treffen. Dan stellen we mensen gerust met kleine ingrepen die toch wat opleveren. Andere gordijnen bijvoorbeeld, of tochtstrips.” Zo varieert het advies van de energiecoaches van kleine tips tot ingrijpende wijzigingen, zoals een warmtepomp met zonnepanelen en een zonneboiler.

“Je kijkt naar de intenties van bewoners en naar wat er feitelijk mogelijk is” - Noël Liégeois

Als Bert en Noël op huisbezoek gaan, lopen ze eerst met bewoners door het huis. Hoe zit het met de muurisolatie, hoe ziet het dak eruit? Daar komt een hoop technische kennis bij kijken: niet voor niets hebben de energiecoaches van het CNME allemaal een bouwkundige achtergrond. Zo voert Noël voor zijn werk de bouwkundige inspecties van Rijksmonumenten uit. Bert heeft een eigen adviesbureau, waarmee hij bedrijven en organisaties helpt om energie te besparen of zelf op te wekken. 

Onafhankelijk advies

Soms hebben bewoners voordat ze de energiecoaches inschakelen zelf al stappen gezet en zijn ze op zoek naar onafhankelijk advies. “Onze onafhankelijkheid is heel wezenlijk”, zegt Bert. “Wij hebben geen financiële belangen, we hebben een verhaal.” Als het even kan, laten de energiecoaches mensen zelf ervaren welke invloed hun gedrag op stroom- of gasverbruik heeft. “Neem zo’n 100-gradenboiler”, zegt Bert. “Dat is heel makkelijk. Maar het kost heel veel energie, terwijl de meeste mensen hem alleen ‘s ochtends en ‘s avonds gebruiken. Wij adviseren dan een energiemeter te plaatsen. Dan zie je hoeveel energie je verbruikt.”

“Onze onafhankelijkheid is heel wezenlijk. Wij hebben geen financiële belangen, we hebben een verhaal” - Bert Dierick

Het advies blijft niet beperkt tot het opwekken van of bezuinigen op energie. Ook tips voor het tegengaan van hittestress behoren wat Noël betreft tot het pakket. “Een beetje groen terugbrengen, de tuin ontstenen, een sedumdak – zeker in een stedelijke omgeving vind ik dat een heel nuttig hoofdstuk.” Of neem het leefklimaat in huis. Een duurzame woonomgeving vraagt om isolatie én ventilatie. Ook dat nemen de mannen mee in hun advies.

En zo is er meer. Brandwerendheid, rook- en CO2-melders, het energieverbruik van koelkast en vriezer: het kan allemaal aan de orde komen. Na de inspectie van het huis ontvangen de bewoners een rapport. Daarin staan alle mogelijkheden voor verduurzaming op een rij, compleet met voor- en nadelen. Ook een eerste indicatie van de opbrengst van bijvoorbeeld zonnepanelen wordt in het rapport opgenomen, net als de mogelijkheden voor subsidie. En als Bert en Noël tot slot nog één allerbeste tip mogen geven? “Begin met isoleren”, zegt Noël zonder aarzelen. “Daar valt nog een hoop te halen.”

Ik wil ook een energiecoach!

Op de energiecoaches van het CNME Maastricht kunnen alle inwoners van de gemeenten Maastricht, Gulpen-Wittem en Vaals die eigenaar zijn van een woning een beroep doen. Kijk op cnme.nl voor meer informatie. Woont je in een andere gemeente? Kijk dan op op de gemeentelijke website om te zien of ook in jouw gemeente energiecoaches acties zijn.

Inspiratie

Slimmer zonder airco

Lees meer

Zuinig met energie

Lees meer

Pure winst van zonnepanelen

Lees meer
Alle inspiratie