let op! Geld lenen kost geld.

Energiezuinig wonen in...
(een nieuwbouwwoning)

Voor de verduurzaming van je huis maakt het nogal een verschil of je in een monument woont, of in een jaren ‘80 doorzonwoning. In de reeks Energiezuinig wonen in… voeren energiecoaches Noël Liégeois en Bert Dierick van CNME Maastricht je langs een aantal veelvoorkomende woningtypen, elk met z’n eigen kenmerken. Dit keer: de nieuwbouwwoning.

Het begin is eenvoudig: als je een nieuw huis wilt bouwen, moet je aan het bouwbesluit voldoen. Daarin staat beschreven hoe veel (of weinig) warmte een huis mag verliezen. Voldoe je aan alle eisen die het bouwbesluit stelt? Dan is je nieuwbouwwoning vanzelf al energiezuinig. Maar het kan altijd beter, vinden Noël en Bert. “Als je ambitie hebt, kun je natuurlijk ook energieneutraal bouwen.” 

Extra besparen

In de bouw vraagt dat om een extra investering. Noël: “Een huis maken uit biobased grondstoffen is duurder dan met gangbare producten, zoals gipsblokken.” Kun je veel zelf, of maak je gebruik van prefab producten? Dan kan dat de prijs weer drukken. Bovendien zorgt een energieneutrale woning ook voor extra besparingen. Voor het milieu én voor je portemonnee. 

Bert: “Eigenlijk worden nieuwbouwwoningen al zo opgeleverd dat ze praktisch geen energie meer verbruiken. Ze gáán al heel ver richting nul op de meter. Maak je hem energieneutraal, dan betaal je nu extra op de bouw, maar bespaar je de komende jaren heel drastisch op energie. Als je dan een beetje alert bent, kun je wonen zonder energie in te kopen.” Dat is niet alleen goedkoper, maar ook lekker comfortabel. 

De echte prijs

Bovendien, vindt Bert, ligt het er maar net aan wat je allemaal meeneemt in de prijs. “We noemen energieneutraal bouwen duurder, maar dat komt ook omdat we een aantal belangrijke zaken in onze maatschappij niet in euro’s uitdrukken. Het vervuilen van ons milieu, dat mogen we gratis doen. Schoon drinkwater wegspoelen: dat is een kapitaalvernietiging die we niet hoeven te betalen.”

Tip: Denk ver vooruit. Sommige maatregelen kosten nu extra geld, maar leveren op termijn een flinke besparing op.

Hij vervolgt: “Door duurzaam te bouwen bespaar je heel veel op het milieu. Als we dat in euro’s zouden uitdrukken, zou die duurzame bouw veel goedkoper zijn.” Noël is het met hem eens. “Neem een aspect als verven. Dat moet je elke 3 tot 6 jaar doen. Na 50 jaar heb je wel 10, 15 keer je hele huis gedaan. Zet al die potten maar eens naast elkaar!”

Kijk ver vooruit, raden de energiecoaches daarom aan. En betrek er zoveel mogelijk aspecten van je huis bij: het casco natuurlijk, maar ook de installaties, zoals verwarming, ventilatie, zonnepanelen, riolering en grijswatersysteem. Of zelfs het slopen over 100 of 150 jaar. Heb je zelf twee rechterhanden, dan kan het lonen je huis zoveel mogelijk met gerecycled materiaal te bouwen. Noël: “Dan ben je weer goedkoper uit.”

De energiecoach bij je thuis

Wil je graag een energieadvies op maat, toegespitst op jouw huis? Op de energiecoaches van het CNME Maastricht kunnen alle inwoners van de gemeenten Maastricht, Gulpen-Wittem en Vaals die eigenaar zijn van een woning een beroep doen. Kijk op cnme.nl voor meer informatie. Woon je in een andere gemeente? Kijk dan op de gemeentelijke website om te zien of ook in jouw gemeente energiecoaches acties zijn.

Inspiratie

Pure winst van zonnepanelen

Lees meer

Samen energie opwekken

Lees meer

Energiezuinig wonen in… een jaren ‘50 woning

Lees meer
Alle inspiratie