let op! Geld lenen kost geld.

Extra financiële ruimte
(tegen gunstige voorwaarden)

Als je dan toch gaat verbouwen, kun je het maar beter meteen goed doen. En dus deed het gezin van Veerle Ferfers-Reemers uit Panningen een beroep op Duurzaam Thuis. Zo werd de benedenverdieping van hun woning energiezuinig én levensloopbestendig. En besloten ze en passant hun eigen stroom op te wekken.

Veerle koos voor een divers rijtje maatregelen. “We wilden beneden een kamer die we nu als speelkamer voor de kinderen gebruiken, maar op termijn als slaapkamer kunnen inzetten.” De hele onderverdieping ging op de schop. Er kwam een extra slaapkamer, de drempels werden verwijderd, en in de nieuwe kozijnen kwam hoogrendementsglas. Ook zonnepanelen stonden op het verlanglijstje, maar daar had Veerle in eerste instantie niet de middelen voor. 

Veerle: “Een vriend wees ons toen op deze regeling. Daardoor konden we meteen alles goed aanpakken.” De stimuleringsregeling Duurzaam Thuis bood extra financiële ruimte, tegen gunstige voorwaarden. “Zo’n verbouwing omvat toch vaak meer dan je denkt”, zegt Veerle. “Het was voor ons heel gunstig om het met deze regeling te doen.”

"Door Duurzaam Thuis konden we alles meteen goed aanpakken"

Het dak van Veerle’s huis ligt op het zuidoosten. Een gunstige ligging, die het makkelijk maakt een goed rendement te halen. “Aan het stroomverbruik merk ik het enorm”, vertelt ze. “We hebben 15 zonnepanelen liggen. Daarmee leveren we in een goede maand flink terug.” Door wasmachine en vaatwasser in de ochtend aan te zetten, maakt ze bovendien optimaal gebruik van de stroom die de panelen leveren. 

Het klimaat was voor de familie Ferfers een belangrijke overweging voor de verduurzamingsmaatregelen. “We zijn de laatste jaren toch wat meer met het klimaat bezig”, beaamt Veerle. “Maar de zonnepanelen moeten wel zoveel opbrengen, dat we niet teveel andere stroom hoeven gebruiken. Anders heeft het niet veel zin.” Eén blik op de huizen in de buurt leert dat dat wel het geval is: zeker de helft van de daken wordt door zonnepanelen opgesierd.

“Aan het stroomverbruik merk ik het enorm”

Heeft ze eigenlijk nog meer plannen voor de verduurzaming van haar huis? Veerle lacht: “Voorlopig ben ik wel even klaar met verbouwen. In de toekomst willen we de kozijnen boven nog vervangen. Er zitten houten kozijnen met glas uit de jaren ‘80. Dat willen we met eigen middelen doen. Maar als je toch moet financieren met externe middelen, of als je bezig bent met een verbouwing en je wilt een stukje levensloopbestendigheid inbrengen, dan is deze regeling heel gunstig.”

Inspiratie

Loont verduurzaming nu wel of niet?

Lees meer

Energiezuinig wonen in… een monument

Lees meer

Geld voor je stroom: de salderingsregeling

Lees meer
Alle inspiratie