let op! Geld lenen kost geld.

Geld voor je
(stroom: de salderingsregeling)

Als je nu meer stroom opwekt dan je zelf nodig hebt, kun je gebruikmaken van de salderingsregeling. Het energiebedrijf koopt jouw stroom en betaalt daarvoor hetzelfde bedrag als jij. Vanaf 2023 wil de overheid de regeling afbouwen. Toch blijft het gunstig om zelf stroom op te wekken. 

“Stroom die je niet verbruikt, stop je in het net”, zegt Bert Dierick, energiecoach bij het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) in Maastricht (CNME). “En die haal je ‘s avonds, of in de winter, weer eruit. Die hoef je dan eigenlijk niet te betalen.” Het energiebedrijf betaalt namelijk net zoveel voor jouw stroom, als jij voor die van het energiebedrijf.

Minder geld voor je stroom

Vanaf 2023, als de overheid de salderingsregeling langzaam wil afbouwen, verandert dat. Bert: “Dan gaat het bedrag dat je terugkrijgt voor je stroom elk jaar met 9% omlaag. Vanaf 2031 krijg je voor je stroom nog maar 6 cent en betaal je ongeveer 21 cent: de kosten voor de energie plus overheidsheffingen.” Je overtollige stroom aan het net leveren, wordt dus minder gunstig. 

“Die accu's zijn ook interessant om thuis te gebruiken”

Toch blijft het lonen om zelf stroom op te wekken. Zonnepanelen worden steeds goedkoper én effectiever, waardoor je de aanschaf alsmaar sneller terugverdient. Bovendien, denkt Bert, gaat de ontwikkeling van accu’s een gigantische vlucht nemen. “Dat zie je al aan de elektrische auto’s. Autofabrikanten en andere bedrijven zijn ermee bezig, want die accu’s zijn ook interessant om thuis te gebruiken.” 

Godsgrote accu

Nu hebben we die accu’s nog niet nodig. “Eigenlijk hebben we een godsgrote accu”, lacht Bert. “Het stopcontact: daar stoppen we stroom in en halen we hem weer uit.” Bovendien zijn accu’s nog duur en hebben ze een beperkte levensduur. Maar als de ontwikkeling ervan ook maar iets lijkt op die van andere technologische vernieuwingen, zou de aanschaf van een accu over een jaar of zeven voor iedereen met zonnepanelen interessant kunnen zijn.

“Eigenlijk hebben we een godsgrote accu”: het stopcontact”

Tot het zover is, loont het om slim met je zelf opgewekte energie om te gaan. Dat geldt al vanaf het moment dat de salderingsregeling wordt afgebouwd. Zet je vaatwasser en andere elektrische apparaten zoveel mogelijk overdag aan: dan draaien ze op stroom die je ter plekke opwekt. En houd de ontwikkelingen in de gaten, raadt Bert aan, want die gaan razendsnel. “Kijk vanaf 2023 wanneer een accu voor thuis interessant wordt.”

Inspiratie

Houd je zonnepanelen in de gaten

Lees meer

Energiezuinig wonen in… een jaren ‘50 woning

Lees meer
Gordijnen die dicht gemaakt zijn voor de zon tegen te houden.

Houd je huis koel

Lees meer
Alle inspiratie