let op! Geld lenen kost geld.

“Gewoon doen.
(Want het loont zich”)

Dit is het huis waarin hij voor altijd wil blijven wonen. Dan kan hij, vindt Benny Paulissen uit Maastricht, er net zo goed wat tijd, geld en moeite instoppen. Hij besluit zijn huis te verduurzamen, te beginnen met zonnepanelen en bodem- en vloerisolatie. “Ik was de aarde meer aan het opwarmen dan dat ik iets goeds deed.”

“De energiekosten gaan elk jaar omhoog, hoe je het ook wendt of keert. Daarom wordt verduurzaming steeds interessanter, ook omdat de kwaliteit van zonnepanelen steeds beter wordt. Je haalt het geld er steeds sneller uit. En waarschijnlijk gaat het zonnetje alleen maar harder schijnen. Laten we daar dan maar gebruik van maken.” En dus liet Benny zonnepanelen op zijn dak installeren en besloot hij de beganegrondvloer te isoleren.

“Je haalt het geld er steeds sneller uit”

Dat laatste had hij een jaar eerder nagelaten. “Twee jaar geleden heb ik dit huis verbouwd”, vertelt hij. “Toen heb ik vloerverwarming laten aanleggen. Maar ik had geen vloerisolatie.” Hij lacht: “Ik was de aarde meer aan het opwarmen dan dat ik iets goeds deed.” Afgelopen jaar besloot hij daar verandering in te brengen. Vloerisolatie dus, met isolerende luchtzakken waarmee zijn gasverbruik daalde van 10 naar 4 m3 per dag. En zonnepanelen, want daarvan verwachtte hij een behoorlijk rendement.

Toekomstplannen

“Ik wilde het maximale eruit halen”, zegt Benny. “Maar ook even de kat uit de boom kijken. En ik wilde niet alles tegelijk doen. Dat had te maken met de subsidie: die kon je maar voor twee maatregelen per keer aanvragen.” Zegt hij daarmee dat hij nog meer plannen heeft? “Ik wil nog een nieuwe voordeur en een hybride ketel. En ik ben van plan om van het gas af te gaan. Als onze verwarmingsketel vervangen moet worden, wil ik de volgende lening aangaan. Dan hoop ik ook weer subsidie aan te kunnen vragen.”

De aanvraag zelf ging goed. “Ik heb er administratief gezien niet veel werk aan gehad. Als dat balletje eenmaal rolt, gaat dat prima.” Er was nog even een korte strubbeling in de communicatie met de SVn, maar die was snel opgelost. Verder is het, vindt Benny, vooral een kwestie van goed inlezen, ook over de subsidiemogelijkheden. En kijk uit welke lening je afsluit. “Er worden, ook door andere aanbieders, meer van dit soort leningen aangeboden. Die adverteren met een heel lage rente. Maar vaak heb je een hypothecaire akte nodig. Dan ben je soms duurder uit.”

Flinke opbrengst

Benny weet nog niet hoeveel de maatregelen hem precies opleveren. Hij heeft net een nieuw energiecontract afgesloten, en zat bij het stopzetten van het oude contract nog maar een maand of 8 in het nieuwe jaar. “Helemaal een goed beeld heb ik dus niet. Maar ik kreeg € 800,- terug. Zoveel heb ik nog nooit teruggekregen!” De stroomopbrengst van zijn zonnepanelen heeft hij wél in beeld, dankzij de bijbehorende app. Van januari tot medio oktober 2020 zat hij al op 5.000 kHw. Een flinke opbrengst als je bedenkt dat het gemiddelde huishouden 2.800 kWh per jaar verbruikt.

“Ik kreeg € 800,- terug. Zoveel heb ik nog nooit teruggekregen!”

Benny heeft dan ook 17 zonnepanelen op zijn dak: 11 aan de voorkant, 6 aan de achterkant. “Die laatste leveren maar 60% van hun maximale capaciteit. Maar zelfs met die cijfers zou ik in 7 jaar mijn investering terugverdiend hebben.” De kosten van zijn maandelijkse aflossing en het rendement liggen daarmee, aldus Benny ‘niet meer in verhouding’. “Tegen anderen zou ik zeggen: gewoon doen. Want het loont zich.”

Inspiratie

Loont verduurzaming nu wel of niet?

Lees meer

Hogere huren, lagere lasten

Lees meer

Energiezuinig wonen in… een jaren ‘30 woning

Lees meer
Alle inspiratie