let op! Geld lenen kost geld.
Gordijnen die dicht gemaakt zijn voor de zon tegen te houden.

Houd je
(huis koel)

De beste manier om tijdens hete dagen je huis koel te houden, is door de warmte te weren. Liefst aan de buitenkant. Is je huis eenmaal opgewarmd, dan helpt slim ventileren om de temperatuur weer omlaag te brengen.

Rolluiken en zonneschermen beschermen je huis tegen warme zonnestralen. Ook bomen en planten zorgen voor verkoeling. Ze voorkomen dat muren en ramen opwarmen en hun warmte naar binnen doorgeven. Zet ze op je dak, laat je gevels begroeien of zorg dat ze in de zomer de zon voor je opvangen. 

Zijn de mogelijkheden om je huis aan de buitenkant tegen de warmte te beschermen beperkt? Ook goede isolatie van dak en muren helpt. Warmte dringt zo minder snel van de buitenmuren door tot in de kamers. Sluit ook de gordijnen: dat voorkomt dat zonnestralen dieper je huis binnendringen en bijvoorbeeld de vloeren opwarmen. 

Is de warmte eenmaal binnen? Zet dan ‘s nachts of ‘s ochtends zoveel mogelijk ramen tegen elkaar open. In de vroege ochtend, net voor de zon opkomt, is de buitentemperatuur op z’n laagst. Heb je meer hulp nodig? Lees dan ons artikel: https://www.duurzaamthuislimburg.nl/artikel/slimmer-zonder-airco. Meer tips voor verkoeling van je huis vind je op milieucentraal.nl.

Inspiratie

“Met een WIA-uitkering kon ik geen verbouwing financieren”

Lees meer

Zuinig met energie

Lees meer

Pure winst van zonnepanelen

Lees meer
Alle inspiratie