let op! Geld lenen kost geld.

Houd je zonnepanelen
(in de gaten)

Zelf energie opwekken is een mooie manier om kosten te besparen én zorg te dragen voor de aarde. Vooral zonnepanelen zijn populair, ook onder de aanvragers van Duurzaam Thuis. Toch zijn er ook vragen, bijvoorbeeld over de opbrengst van een vijf jaar oude zonnepaneleninstallatie. Gelukkig weten de experts van het CNME raad. 

Bert Dierick en Noël Liégeois zijn energiecoach bij het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) in Maastricht . Zonnepanelen zijn één van Berts specialiteiten. Zo is hij betrokken bij de ontwikkeling van het Zonnepark Lanakerveld, dat zo’n 20.000 huishoudens van energie moet gaan voorzien. Ook was hij verantwoordelijk voor de controle op de plaatsing van bijna 1.300 zonnepanelen bij United World College Maastricht.

Ruim voldoende

Voor Noël reden genoeg om zijn collega-energiecoach te vragen aan te schuiven. Bij het huisbezoek dat hij onlangs bracht aan Guy Lieben uit Maastricht, bleken er namelijk nogal wat vragen over diens zonnepanelen. De 5 jaar oude zonnepaneleninstallatie telt 18 panelen. Dat zou ruim voldoende moeten zijn om het huis van Guy volledig van energie te voorzien, maar is het niet. Zijn de panelen nu al aan vervanging toe? Of is er misschien iets anders aan de hand?

“Het zijn luie sodemieters, ze liggen altijd in de zon”

De zonnepanelen op Guys dak leveren een gezamenlijke opbrengst van 2800 kWh. “Dat is weinig”, zegt Bert. Sjef Poos, ook uit Maastricht, bereikt dezelfde opbrengst met 12 panelen. “Die zijn in dezelfde tijd geplaatst.” De eerste stap, raadt Bert aan, is kijken of er misschien een paneel kapot is, of losgeschoten. Het vernieuwen van de panelen raden Bert en Noël nu niet aan. De zonnepanelen gaan zeker nog 17 jaar mee. Het vermogen gaat langzaam achteruit, maar na 25 jaar is dat nog steeds 80 tot 85%. Bert: “Dan gooi je dus een heel goed product weg.”

Luie sodemieters

Liever adviseren ze Guy een monitoringsysteem, zodat hij een oogje op zijn panelen kan houden. “Houd ze in de gaten!”, zegt Bert. “Het zijn luie sodemieters, ze liggen altijd in de zon. Er zal er maar eentje tussenuit knijpen! Als je daar niet naar kijkt, merk je dat niet.” Zo sturen de panelen van Bert hem een mailtje als er iets mis is. “Laatst is midden op de dag de omvormer afgeslagen, omdat het midden op de dag zo donker was.” Door het monitoringsysteem kan hij in zo’n geval snel ingrijpen.

“Er zal er maar eentje tussenuit knijpen! Als je daar niet naar kijkt, merk je dat niet”

Zo’n monitoringssysteem wordt tegenwoordig standaard geleverd, maar is ook bij bestaande zonnepaneleninstallaties vaak nog te monteren. Heb je zo’n systeem, dan kun je meteen zien hoeveel energie de zonnepanelen opleveren. En als er eentje stuk is, kun je daar de leverancier op aanspreken. Zo gaat er geen kostbare stroom verloren.

Inspiratie

Tips voor snelle warmtewinst

Lees meer

Energiezuinig wonen in… een monument

Lees meer

“Mijn belangrijkste motief is toch de kosten”

Lees meer
Alle inspiratie