let op! Geld lenen kost geld.

Investeer in je huis en
(bespaar geld op je energierekening)

Je wilt van het gas af, duurzame energie opwekken en energie besparen. Maar hoe pak je dat aan? Hoe energiezuinig of -onzuinig is je huis nu eigenlijk? En wat kun je doen om je energieverbruik te verminderen? Een Energie Prestatie Advies (EPA), afgestemd op jouw woning, kan je helpen.

René Savelkoul is zo’n EPA-adviseur. Hij komt bij veel mensen over de vloer. Hoe komt hij tot een advies? René legt uit: “Eerst scan ik de hele woning. Ik beoordeel de bestaande situatie. Ik kijk naar de spouwmuren, kozijnen, het glas. Is er een houten vloer of een airco? Is het dak geïsoleerd? Die informatie voer ik in speciale software in. Daar rolt een uitgebreid overzicht uit.”

“Loop vanavond eens kritisch door je huis en begin morgen al met besparen.”

Samen kijken wat er kan

Samen met de klant bekijkt René de uitkomst van de scan. Hij laat zien wat je kunt doen om toe te werken naar een zuiniger en comfortabeler huis. “We nemen alle opties door. Wat gebeurt er als je zonnepanelen legt? Wat doen gevel-, vloer- en dakisolatie met je energierekening? En nieuw glas, of een nieuwe cv-ketel?” René geeft ook aan wat elke maatregel ongeveer kost. Die kosten kunnen mensen afzetten tegen de waardestijging van hun huis. 

Op zoek naar financiering

Niet iedereen heeft geld om zonnepanelen op het dak te leggen, of om spouwmuren te isoleren. René: “Willen mensen graag verduurzamen, maar hebben ze niet genoeg financiële middelen? Dan wijs ik ze op de stimuleringsregeling Duurzaam Thuis van de Provincie Limburg.” Zo kunnen veel meer mensen hun huis duurzaam maken.

“Energie uit fossiele brandstof wordt op termijn onbetaalbaar. Stel verduurzaming daarom niet uit.”

Pak die winst

René houdt van zijn werk. “De energierekening betaal je meestal automatisch. Daarom zijn mensen er niet zo mee bezig hoe hoog die rekening is. Maar ik laat zien hoeveel ze kunnen besparen.” Een aanpassing aan je huis, hoe klein ook, is altijd slim. “Wist je dat de grootste winst te behalen valt met verlichting? Daar gaat een derde van de energie in een woning aan op. Met ledverlichting bespaar je tot wel 80%. Dat is veel hoor! Loop vanavond dus eens kritisch door je huis en begin morgen al met besparen.”

Stel het niet uit

De EPA-adviseur raadt mensen aan vandaag nog te beginnen om hun huis duurzamer te maken. “Energie uit fossiele brandstof wordt op termijn onbetaalbaar”, vertelt René. Met het EPA-advies krijgen mensen meer inzicht in hun energierekening, zodat ze op die kosten kunnen besparen. “Stel het daarom niet uit en denk alvast vooruit. Je geniet des te langer van je energiezuinige woning!”

Ook een EPA-adviseur in huis? 

Wil jij graag weten hoe jouw huis minder energie kan verbruiken? En wil je een eerlijk en onafhankelijk advies? Maak dan een afspraak voor een energieprestatieadvies (EPA). Via Duurzaam Thuis kun je het EPA-advies GRATIS aanvragen. 

Lees meer over EPA Vraag nu een gratis EPA aan

Inspiratie

Energiezuinig wonen in… een monument

Lees meer

“Mijn belangrijkste motief is toch de kosten”

Lees meer

Passief wonen

Lees meer
Alle inspiratie