let op! Geld lenen kost geld.

“Met mijn startsalaris is
(het anders bijna niet te doen”)

Een twee-onder-één kap woning, overal enkel glas en houten deuren: Antonius Drossaert uit Geleen zag zijn energiekosten oplopen. Om in één klap al zijn kozijnen te kunnen vervangen, ging hij op zoek naar financiering. “We hebben nog gekeken naar een bouwdepot, maar een lening van Duurzaam Thuis was qua rente gunstiger.”

“De oude deuren ademden wel, maar lieten heel veel tocht binnen”, vertelt Antonius. Hij besluit alle ramen en buitendeuren in één keer te vervangen. Hoge kosten, die hij als starter op de woningmarkt niet één, twee, drie kan betalen. In zijn zoektocht naar alternatieven komt hij bij Duurzaam Thuis terecht. “We hebben eerst nog gekeken naar een bouwdepot, maar een lening van Duurzaam Thuis was qua rente gunstiger. Het was niet eens de moeite waard om zelf te gaan sparen.”

"Het aanvragen van de lening ging sneller dan ik verwachtte"

Inmiddels geniet Antonius in zijn huis van isolerende deuren en hoogrendementsglas. Hoeveel hij precies bespaart, weet hij nog niet. De verbouwing heeft afgelopen lente plaatsgevonden. Antonius: “Ik hoop nu van de winter het verschil te zien. Al merkte ik in de zomer wel dat het minder warm is in huis. Meestal ligt de temperatuur op de 1e verdieping wel 5 graden hoger dan buiten. Nu was het koeler.”

De aanvraag vroeg even wat uitzoekwerk, maar Antonius had al snel door hoe de regeling in elkaar zat. “Het aanvragen van de lening ging sneller dan ik verwachtte”, zegt hij. Bovendien was de organisatie behulpzaam. “Als ik ergens iets vergeten was, kreeg ik een mailtje terug met de vraag om het nog aan te vullen.” Alleen het vinden van leveranciers was nog best een klus. “Ik heb gevraagd naar de ervaringen van buren en kennissen. Dan kreeg ik vooral tips over waar ik níet moest gaan. Waar ik dan wel moest zijn, was nog wel lastig.”

“Op de lange termijn is het veel voordeliger om die maatregelen wel te nemen, dan om dat niet te doen”

Nu de kop eraf is, heeft Antonius nog veel meer plannen. Hij heeft zelf al geïnvesteerd in een inductiekookplaat, voor het geval hij uiteindelijk van het gas af moet. Verder denkt hij aan de isolatie van spouwmuren, plafonds en kruipruimte. “Ik ben nu overal afspraken aan het maken om offertes op te vragen. Wat gaat het me kosten, waarmee bespaar ik het meest?”

Bovenaan zijn lijstje staan zonnepanelen. Of hij ook daarvoor bij Duurzaam Thuis wil aankloppen? “Als dat kan, zou ik dat graag doen”, zegt hij. “Ik ben 24, met mijn startsalaris is het anders bijna niet te doen. En op de lange termijn is het veel voordeliger om die maatregelen wel te nemen, dan om dat niet te doen.”

Inspiratie

Energiezuinig wonen in… een jaren ‘50 woning

Lees meer

“Het is nu warmer en minder vochtig in huis”

Lees meer

“Dankzij de aanpassingen aan de woning kunnen we hier nog jaren blijven wonen”

Lees meer
Alle inspiratie