let op! Geld lenen kost geld.

"Mijn belangrijkste motief
(is toch de kosten”)

Met een herenhuis uit de jaren ‘40 weet je het wel. Mooi, maar slecht geïsoleerd: je energiekosten rijzen de pan uit. Bart Erven uit Heerlen kan erover meepraten. Tot voor kort betaalde hij elke maand ruim € 325,- aan zijn energieleverancier. Nu is zijn maandbedrag, dankzij de maatregelen die hij met een lening van Duurzaam Thuis heeft genomen, ingeschat op € 120,-.

“Ik heb twee keer gebruik gemaakt van de stimuleringsregeling”, vertelt Bart. “Eerst voor de dakisolatie en zonnepanelen, later voor spouwmuurisolatie en een warmtepompboiler. De leningen kosten me samen € 90,-, veel minder dan mijn besparing.”

Bart houdt, na aftrek van de kosten voor zijn leningen, nog steeds elke maand € 115,- over. Dat was, geeft hij grif toe, ook de belangrijkste overweging om de maatregelen te nemen. “Natuurlijk is verduurzamen goed voor het milieu”, zegt hij. “Dat vind ik ook belangrijk. Maar als het me niks had opgeleverd, had ik dit denk ik niet gedaan.”

“Ik vind het milieu belangrijk. Maar als het me niks had opgeleverd, had ik dit niet gedaan”

Als installateur van zonnepanelen weet Bart als geen ander hoe rendabel energiebesparende maatregelen kunnen zijn. De terugverdientijd is erg aantrekkelijk, blijkt uit zijn werk. ‘Nul op de meter’, daar wil hij naartoe. Zelf energie opwekken, en intussen zo min mogelijk gas verbruiken. “Ik heb later zelf nog airco’s opgehangen”, vertelt hij. “Daarmee verwarm ik nu, met de energie van de zonnepanelen, mijn huis.”

Om te bepalen van welke maatregelen hij het meest zou profiteren, deed Bart een beroep op zijn werkgever. “Mijn bedrijf heeft voor me uitgezocht wat ik het beste kon doen. Als je naar een leverancier toestapt die echt gericht is op verduurzamen, helpt die je op weg. Ze komen met zoveel ideeën.”

“Ik ben ook niet zo’n held met papierwerk”

Ook met het aanvragen van de lening en de vergunning voor zijn zonnepanelen, verplicht in de buurt waar hij woont, heeft zijn bedrijf geholpen. Lachend: “Ik ben zelf ook niet zo’n held met papierwerk”. Nu wacht hij even af wat er met het gasnet gaat gebeuren. Aan de hand daarvan bepaalt hij zijn volgende stap. 

Heeft hij nog tips voor mensen die twijfelen? Bart denkt even na. “Veel mensen zijn bang dat de salderingregeling vervalt. Als dat zo is, wordt je terugverdientijd inderdaad langer. Maar je houdt nog steeds over. Het levert je altijd wel iets op.”

Inspiratie

Slimmer zonder airco

Lees meer

Zuinig met energie

Lees meer

“Met mijn startsalaris is het anders bijna niet te doen”

Lees meer
Alle inspiratie