let op! Geld lenen kost geld.

Nul op
(de meter)

In een energieneutrale woning verbruik je niet meer energie dan je zelf produceert. Je energieverbruik is laag. En alle energie die je nodig hebt, wek je zelf op een duurzame manier op. Dat drukt je kosten, is goed voor het milieu en woont lekker comfortabel.

Energieneutraal wonen berust op twee principes. Het eerste: je gebruikt weinig energie. Dat begint met optimaal gebruikmaken van de zon, ook wel ‘passief bouwen’ genoemd. En goed isoleren. Denk daarbij aan de isolatie van muren, dak en vloer. Maar ook aan kozijnen en ramen, en aan het dichten van kieren.

Voor het verwarmen en koelen van je woning zijn er allerlei slimme systemen op de markt, zoals vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp. Ook hoort bij een energieneutrale woning een ventilatiesysteem met warmte terugwin voor de nodige frisse lucht in huis. 

Duurzaam opgewekt

Het tweede principe is dat je de energie die je nodig hebt, op een duurzame manier opwekt. De meeste bewoners kiezen daarbij voor zonnepanelen op het dak. Die horen in ieder geval de energie te leveren die hoort bij je huis: alle apparaten die nodig zijn om je huis te verwarmen, koelen en verlichten, en om het water te verwarmen. In een volledig energieneutraal huis wek je ook de energie op voor je koelkast, computer en alle andere apparaten. Wil je weten wat je kunt doen om jouw huis (bijna) energieneutraal te maken? Doe hier de check en ontdek welke maatregelen jou het meeste opleveren. Meer over energieneutraal wonen lees je op Milieu Centraal.

Inspiratie

Passief wonen

Lees meer

“Gewoon doen. Want het loont zich”

Lees meer

“Dankzij de aanpassingen aan de woning kunnen we hier nog jaren blijven wonen”

Lees meer
Alle inspiratie