Passief
(wonen)
Het klinkt als bankhangen, maar met Netflix heeft passief wonen niks te maken. Waarmee dan wel? Met slim ontwerpen. Zodat de zon je huis, zonder extra apparatuur, verwarmt.
Toegegeven: een bestaande woning tover je niet zomaar om tot een passief huis. Ga je een nieuw huis bouwen of stevig verbouwen? Dan loont het om te kijken naar de uitgangspunten van passief bouwen. Dat scheelt in de loop der jaren namelijk behoorlijk in de kosten. Ook bij bestaande woningen.
Passief bouwen is zo bouwen dat de zon je huis verwarmt. Zonder extra apparatuur of met een minimale installatie. Dat begint met het maken van een slim ontwerp. Grote ramen op het zuiden of een serre geven de zon de kans je huis op te warmen. Door rekening te houden met de zonnestand maak je optimaal gebruik van zonlicht en zonnewarmte. Zo dringt de zon in de winter wel, en in de zomer juist niet je huis binnen. Andere maatregelen, zoals een vide of lichtkokers, leiden het zonlicht nog verder je woning in.
De Stichting Passief Bouwen (www.passiefbouwen.nl) somt de andere principes voor je op: optimale isolatie, passiefhuis kozijnen en 3-voudig glas, optimale kierdichting, het voorkomen van thermische bruggen, en gebalanceerde ventilatie met warmteterugwin. Dat is best een lijstje. Toch zegt de stichting dat passief bouwen niet persé duurder is. Bij renovatie is de investering wel groter, maar de onderhoudskosten van installaties zijn kleiner. Daardoor ben je over de hele gebruiksduur met een passief huis goedkoper uit.