let op! Geld lenen kost geld.

Pure winst
(van zonnepanelen)

We moeten met z’n allen proberen deze aarde goed te houden, vindt Diana Plantenga uit Wellerlooi. Met een lening van Duurzaam Thuis voorziet ze haar huis daarom van zonnepanelen en spouwmuurisolatie. Ook het dak van de schuur gaat eraf, vanwege de asbest. Dat de maatregelen ook nog haar onkosten omlaag halen, noemt ze ‘natuurlijk heel prettig’.

Haar energienota is met € 120,- per maand gedaald. “Dat komt deels door de isolatie, dat merk ik aan het gasverbruik in huis”, vertelt Diana. “Bovendien heb ik later, buiten de regeling om, ook het dak nog geïsoleerd. Maar je ziet met mooi weer ook de zonnepanelen hun werk doen. Dat loopt gigantisch op.” Zodra de lening is afbetaald, zijn alle kosten weg. “Dan wordt het pure winst.”

Diana komt de stimuleringsregeling Duurzaam Thuis op het spoor als ze haar dak wil saneren. “Er stond een redelijke druk op asbestsanering. Toen ben ik gaan kijken: wat kan ik doen, wat kost het, je informeert naar subsidiemaatregelen. Zo rol je van het één in het ander.”

“Ik vind dat je dief bent van eigen portemonnee als je het niet doet”

De gemeente Bergen wijst haar op het bestaan van de regeling. “Ik had hem daarvoor al gevonden en bekeken wat er kon. Toen bleek er heel veel mogelijk te zijn.” Met haar plannen om te verduurzamen blijkt ze in aanmerking te komen voor een goedkope lening. “Dat heeft mij snel over de drempel getrokken.”

Diana kan de lening aan iedereen aanraden. Zeker als je zelf niet het geld hebt om dit soort maatregelen uit te voeren. De rente staat laag, waardoor je nauwelijks extra betaalt. “Ik vind dat je dief bent van eigen portemonnee als je het niet doet. Er zijn werkelijk geen bezwaren te bedenken, waarom je het niet zou willen.”

“Er zijn werkelijk geen bezwaren te bedenken”

Zit er dan helemaal geen nadeel aan de regeling? Diana: “Ik vond het lastig dat je gelijk al met offertes moet komen. Wat als ik een offerte had ingediend van bedrijf A, en bedrijf B bleek toch gunstiger?” Gelukkig bleek ze in dat soort gevallen gewoon de meest gunstige leverancier te mogen kiezen. Zolang de offerte maar aan alle voorwaarden voldeed.

“Ik heb de eerste offerte gebruikt voor de aanvraag”, legt Diana uit. “Intussen ben ik doorgegaan met andere offertes. De markt voor zonnepanelen is voortdurend in beweging.  Ik wilde niet eerst beslissen en dan nog wachten op de besluitvorming van de Provincie. Dan is die markt misschien weer de andere kant opgeslagen.”

“Er is meer mogelijk dan op papier lijkt”

Bij de uitvoering van de maatregelen heeft ze zoveel mogelijk regionale aanbieders betrokken. “Als er een rekening komt, vul je een formulier in. Dan wordt er snel uitbetaald: aan jou of aan de firma.” Wil ze nog iets kwijt tegen mensen die twijfelen? Diana denkt even na. “Er is meer mogelijk dan op papier lijkt”, zegt ze dan. “Veel spannender dan dat is het niet.”

Inspiratie

Energiezuinig wonen in… een nieuwbouwwoning

Lees meer

Zuinig met energie

Lees meer

“Met een WIA-uitkering kon ik geen verbouwing financieren”

Lees meer
Alle inspiratie