Samen energie
(opwekken)
Heb je geen plek voor zonnepanelen, maar wil je toch duurzame energie opwekken? Dat kan door mee te doen met een postcoderoosproject. Dan krijg je energie (de opbrengst) uit zonnepanelen die niet op je eigen dak liggen, of van een windmolen in de buurt. Voor de eenmalige investeringskosten kun je bij Duurzaam Thuis een lening aanvragen.
Bij een postcoderoosproject wek je samen met buurtgenoten (mensen die wonen in aangrenzende postcodes) energie op. Je krijgt energie van een windmolen in de buurt of van zonnepanelen. Die liggen niet op je eigen dak, maar bijvoorbeeld op het dak van het dorpshuis, een schuur of een stukje grond in de buurt. Je kunt meedoen met een bestaand project of met buurtgenoten een nieuw project opstarten.
Voor de eenmalige investeringskosten voor deelname kun je bij Duurzaam Thuis een lening aanvragen van maximaal € 25.000,-. Nu zit daar ook nog een fiscaal voordeel aan vast. Vanaf volgend jaar wordt de fiscale regeling voor nieuwe deelnemers vervangen door een terugleversubsidie: een vergoeding die de coöperatie onder de deelnemers aan het project verdeelt.
Op zoek naar een project?
Inmiddels zijn in Limburg diverse lokale energiecoöperaties actief. Ook zijn er allerlei organisaties die kunnen helpen bij het opzetten van een project. Google op ‘energiecoöperatie’ en de naam van je woonplaats om te zien of in jouw buurt een project loopt waaraan je kunt deelnemen.
Zijn er geen mogelijkheden bij jou in de buurt? En zie je het niet zitten om zelf een project op te starten? Je kunt ook deelnemen aan projecten op andere plekken in Nederland. Op de website van Milieu Centraal vind je een overzicht met alle mogelijkheden.