let op! Geld lenen kost geld.

Slimmer zonder
(airco)

Als de temperaturen oplopen zijn de airco’s niet aan te slepen. Maar wist je dat er slimmere manieren zijn om je huis koel te houden? Voor het milieu én voor je portemonnee is een airco namelijk niet de beste oplossing.

Een airco verbruikt veel energie: volgens Milieu Centraal (https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/energiezuinig-koelen/airco-en-ventilatoren/) wel 15 keer zoveel als een ventilator. Bovendien bevat een airco koudemiddel, een meestal synthetisch middel dat het broeikaseffect versterkt. 

Daarom is het beter om op een andere manier voor verkoeling te zorgen. De allerbelangrijkste tip? Houd je huis koel (lees het artikel: https://www.duurzaamthuislimburg.nl/artikel/houd-je-huis-koel/) met zonwering, goede isolatie en groen om je huis. Warmte die buiten blijft, hoef je namelijk niet je huis uit te werken. 

Heb je meer hulp nodig? Kies dan een ventilator of laat je bodemwarmtepomp koel water door je huis pompen. Een ventilator is nog effectiever als je er een fles met bevroren water of een schaal met ijsklontjes voor zet. Kun je echt niet zonder airco? Kijk dan op milieucentraal.nl voor tips voor aankoop en gebruik.

Inspiratie

Pure winst van zonnepanelen

Lees meer

“Dankzij de aanpassingen aan de woning kunnen we hier nog jaren blijven wonen”

Lees meer

Loont verduurzaming nu wel of niet?

Lees meer
Alle inspiratie