let op! Geld lenen kost geld.

Tips voor
(snelle warmtewinst)

Is de isolatie van je huis nog niet op orde, dan valt daar de grootste winst te behalen. Voor de financiering van de isolatie van dak, buitenmuren en begane grondvloer kun je eventueel een beroep doen op Duurzaam Thuis. Wil je het onderste uit de kan halen of zijn andere maatregelen nu niet haalbaar? Dan kunnen ook kleine ingrepen een verschil maken. 

Tip #1: Kies voor dikke gordijnen

Verdwijnt er nog (te)veel warmte door je ramen? Stevige gordijnen zijn een eenvoudige manier om de warmte langer in je huis te houden. Zorg er wel voor dat de gordijnen boven de vensterbank hangen en dat ze de radiatoren niet bedekken. Anders verwarm je namelijk niet je kamers, maar je ramen! 

Tip #2: Gebruik je zolder als warmtebuffer

Heeft je huis een zolder die je niet gebruikt? En is het dak daarvan niet (goed) geïsoleerd? Dan kun je ervoor kiezen om een stevige laag isolatiemateriaal op de zoldervloer te leggen. Zo blijft de warmte hangen op de verdiepingen die je wél gebruikt. En het is meestal makkelijker en goedkoper dan dakisolatie. 

Tip #3: Houd het droog

Vocht is net zo erg als kou. Bovendien is vochtige lucht veel moeilijker te verwarmen dan droge lucht. Zorg daarom voor voldoende verse lucht: zeker twee keer per dag een kwartier luchten en de rest van de dag ventileren. Dat is bovendien beter voor je gezondheid, want de lucht in huis raakt op allerlei manieren vervuild: door koken, ademen, nieuwe spullen en natuurlijk roken. Met zelfregelende ventilatieroosters blijft het warmteverlies beperkt. 

Met dank aan energiecoaches Bert Dierick en Noël Liégeois van CNME Maastricht.

Inspiratie

Geld voor je stroom: de salderingsregeling

Lees meer

Zuinig met energie

Lees meer

“Het is nu warmer en minder vochtig in huis”

Lees meer
Alle inspiratie