let op! Geld lenen kost geld.

Zuinig
(met energie)

Isoleren en zelf duurzame energie opwekken: dat zijn de belangrijkste stappen als je energiezuinig wilt wonen. Daarnaast loont het om het energieverbruik van apparaten en verlichting onder de loep te nemen. Want wat je niet verbruikt, hoe je ook niet op te wekken.

Vooral oude apparaten gebruiken een hoop stroom. Zuinig zijn op je oude koelkast is daarom niet altijd slim. Voor het milieu is het vaak beter een oud exemplaar te vervangen door een nieuw, energiezuinig model. Dat geldt vooral voor koelkasten, vriezers en wasdrogers. Kies dan wel voor energielabel A+++: dat is echt veel energiezuiniger dan A+. 

Zorg dat je efficiënt omgaat met de apparatuur die je gebruikt. Kies een koelkast op maat, laat je wasmachine pas draaien als hij vol is, en droog je was aan de waslijn. Zet je apparaten alleen aan als je ze ook echt gebruikt. Dat geldt voor die tweede koelkast in de schuur, maar ook voor bijvoorbeeld televisie en computer. Meer tips vind je op de website van Milieu Centraal (https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/). 

Gebruik je nog gloeilampen? Vervang die in ieder geval door led-lampen, ook als je gloeilampen het nog doen. Volgens Milieu Centraal (https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/)

verbruikt een led-lamp 90% minder stroom dan een gloeilamp. De kosten voor aanschaf heb je snel terugverdiend.

Inspiratie

Nul op de meter

Lees meer

“Mijn belangrijkste motief is toch de kosten”

Lees meer

Loont verduurzaming nu wel of niet?

Lees meer
Alle inspiratie