let op! Geld lenen kost geld.
Stap voor stap je huis verduurzamen
Stap voor stap je
huis verduurzamen

Stap 1
Kies je maatregel

Isolatieglas, een groen dak of drempelvrije woning? Er zijn tal van manieren om je huis energiezuinig en levensloopbestendig te maken. Welke maatregel je ook kiest: verduurzaming van je huis levert altijd iets op. Voor jezelf en vaak ook voor het milieu. Bovendien kun je als woningeigenaar of huurder waarschijnlijk gebruik maken van de stimuleringslening Duurzaam Thuis van de Provincie Limburg, om de verduurzaming van je huis te financieren.

TIP

Wil je energie besparen? Doe hier de check en ontdek welke maatregelen jou het meeste opleveren. Of neem contact op met een energiecoach bij jou in de buurt. Zij kunnen je precies vertellen wat jouw huis nodig heeft.

Doe de check

Voor Duurzaam Thuis komen in aanmerking

Duurzame Energie

Duurzame energie

Maatregelen om je energiegebruik te beperken en/of het aandeel duurzame energiebronnen te verhogen. Denk aan dakisolatie, zonnepanelen of deelname aan een postcoderoosproject.

Levensloopbestendigheid

Levensloopbestendigheid

Maatregelen om de levensloopbestendigheid te verbeteren. Denk aan een traplift, domotica of het verwijderen van drempels.

Moet je voor het treffen van de maatregelen asbest uit je woning verwijderen? Dan mag je ook die kosten financieren met de lening van Duurzaam Thuis.

Bekijk alle maatregelen

Energie uit de buurt

Geen eigen woning? Of geen plek voor zonnepanelen? Met een postcoderoosproject doe je mee aan duurzame energieopwekking in je buurt. Voor de installatiekosten voor deelname kun je bij Duurzaam Thuis een lening aanvragen van maximaal € 25.000,-. Ook is Duurzaam Thuis in te zetten voor energiecoöperaties. Onderzoek samen met je woningcorporatie wat de mogelijkheden zijn.

Stap 2
Zoek een leverancier

Weet je welke maatregel(en) je wilt treffen om je huis te verduurzamen of levensloopbestendig te maken? Ga dan op zoek naar een goede leverancier, bij voorkeur bij jou in de buurt. 

Steek je liever zelf je handen uit de mouwen? Ook de kosten voor bouwmaterialen kun je financieren met een lening van Duurzaam Thuis. Zorg in dat geval voor offertes van alle materialen die je nodig hebt. Je mag alleen materiaalkosten opvoeren, arbeidskosten en de aanschaf van gereedschap worden niet meegefinancierd.

Stap 3
Sluit je lening af

Heb je alle offertes binnen? Dan is het tijd om je lening af te sluiten. We zetten alle mogelijkheden voor je op een rij.

  Onderhandse stimuleringslening Hypothecaire stimuleringslening Verzilverlening
Voor wie
Voor wie Huurders en woningeigenaren jonger dan 75 jaar Alle woningeigenaren Woningeigenaren met een leeftijd minimaal 10 jaar vóór de wettelijke AOW-leeftijd die hun woning zelf bewonen
Minimaal te lenen bedrag
Minimaal te lenen bedrag € 2.500,- € 25.000,- (voor woningeigenaren van 75 jaar en ouder geldt dit minimum niet) € 2.500,-
Maximaal te lenen bedrag
Maximaal te lenen bedrag € 25.000,- € 35.000,- € 25.000,-
Rentetarief*
Rentetarief* 1.5 of 2% 0,6 of 1,1% 1,7%
Aanvullende kosten
Aanvullende kosten Bij het afsluiten van een hypothecaire lening betaalt u eenmalig € 850 afsluitkosten aan SVn en de notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte. Bij het afsluiten van een Verzilverlening betaalt u eenmalig € 475 afsluitkosten aan SVn en de notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte.

*Kijk op www.limburg.nl/@1665/duurzaam-thuis voor de actuele rente

Vraag je lening aan

  • Vul het aanvraagformulier in op limburg.nl/duurzaamthuis
  • Provincie Limburg toetst binnen 8 weken of je in aanmerking komt voor een Duurzaam Thuis lening.
  • Voldoe je aan de voorwaarden? Ga dan naar svn.nl, vul de aanvraag volledig in en upload alle benodigde documenten. SVn toetst vervolgens de aanvraag.
  • Vraag je een consumptieve lening aan? Dan ontvang je bij een positieve beoordeling direct een offerte. Bij een hypothecaire lening ontvang je een offerte wanneer de aanvraag helemaal compleet is, beoordeeld en goedgekeurd.
  • Wanneer je akkoord bent met de offerte, moet deze binnen drie weken ondertekend teruggestuurd worden aan SVn.
  • Het leenbedrag komt beschikbaar middels een bouwdepot. Bij een consumptieve lening gaat deze direct in, bij een hypothecaire lening pas als je langs de notaris bent geweest.
  • Je kan hierna zelf of met je leverancier aan de slag.
  • Je declareert je kosten. Deze worden betaald uit het bouwdepot.

Onze voorwaarden

Voor het afsluiten van een lening bij Duurzaam Thuis gelden een aantal voorwaarden:

  • De werkzaamheden mogen niet gestart zijn voordat je leningaanvraag is ontvangen door de Provincie Limburg
  • Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) toetst de aanvraag aan de hand van de gegevens bij Bureau Krediet Registratie (BKR)
Alle voorwaarden op een rij